torsdag 4 juni 2015

Plantagen vid Bergianska trädgården i Stockholm

Det är kul att besöka plantskolor i södra Sverige tycker jag. Där kan man hitta lite, för oss i norr, ovanliga sorter och även se sådant som man inte för ett ögonblick kan få för sig att prova i norr.
I dag hade jag lite tid över innan planet ska gå så jag passade på att göra ett besök. Vem vet vad man kan finna tänkte jag. Jag haft en önskan om att få prova att odla gula hallon, så kanske.
Det första jag stötte på på min vandring i gångarna var blåbärsbuskar. På min önskelista över sorter jag kan tänka mig att prova finns sorten Polaris. Om man får döma utifrån namnet borde den ha chans att klara sig
Om sorten Polaris har jag hittat följande information på internet:
Half-High Blueberries
Polaris
Zone 3-7Delicate, Sweet3-4 Ft, Compact, UprightPolaris, a variety developed in Minnesota, is recommended where a cold-hardy, early ripening companion to Northblue or Chippewa is desired. The berries are aromatic and very sweet. For best pollination and fruit set, plant Polaris alongside other cold hardy varieties.
Jag har väl mest fastnat för att sorten är tidig och att den är köldtålig. Om nu sorten är nöjer sig med vår korta växtperiod i Norrbotten återstår att se. Jag har hittills ganska bra erfarenheter av buskblåbär trots kraftiga sorkangrepp på 3 av våra fyra buskar i vinter. Alla buskarna har trots allt överlevt. En buske som vi köpte, angiven som sorten north blue fick jättefin blodförg i fjol höst. En prydnad i sig.
Polaris anges som lika härdig som north blue på internet så självklart var jag tvungen att välja ut ett exemplar när jag såg att Plantagen hade den sorten till salu.
Inte så långt från blåbären fanns hallonbuskar. Några få exemplar av ett gult hallon, Golden queen, fanns till salu och jag kände att jag måste pröva. Tog en planta med många årsskott på väg med tanke på eventuell fruktsättning nästa år. Både hallonet och blåbäret anges på etiketten som härdiga till zon 4 här i Sverige så det blir till att försöka skydda dem så gott det går under vintern. Tips på vintertäckning tas tacksamt emot.
Jag ställde mina fynd åt sidan medan jag strosade och tittade på annat spännande. Att vädret i dag i Stockholm var fantastiskt gjorde det så mycket roligare.
Jag höll nästan på att köpa en ungersk blåsippa också...











4 kommentarer:

  1. Kul med gula hallon och blåbärsbuske, hoppas de klarar mer än vad etiketten anger.

    Men hur kunde du motstå en ungersk blåsippa?
    De är ju för fina då de blommar riktigt tidigt om våren.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har planer när det gäller blåsippor. Lyckas jag med att etablera en lund i ett hörn av trädgården vill jag ha en matta av vitsippor och blåsippor under träden. Men jag är inte riktigt där ännu.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Yuk di add pin WA: +628122222995
    Sabung ayam online dan semua jenis permainan judi online ..
    Semua bonus menarik kami berikan setiap hari nya ... :)
    www,bolavita, ltd sabung ayam balik

    SvaraRadera