lördag 1 oktober 2016

Acer rubrum, höstfärger

Den nordamerikanska rödlönnen, Acer rubrum, är känd för att ha fina höstfärger. Detta har verkligen förverkligats i år.

 

I fjol var det en av de nyplanterade lönnarna som fick fina höstfärger. Precis dom i fjol förändrades färgen tidigt och redan 11 september såg sen ut som nedan:

 

Även det exemplar som skadades så svårt av frost på hösten verkar ha acklimatiserat sig till att förstå att det är höst.
Faktiskt tror jag att den skulle ha invintrat bra redan i fjol höst om den inte fått så mycket bra gjord att växa i.
Något som jag förstått av egen erfarenhet är att vara försiktig med gödsel vid plantering av känsligare träd. I fjol ville den inte sluta att växa på hösten och bladen var ännu gröna när en kraftig frostnatt kom.

 

1 kommentar:

 1. Vilken häftig lönn med röda löv!

  Nog är det så att man ska vara försiktig med näring till träd och buskar på sensommar och höst, om de inte invintrar och förvedas får de lätt stora skador.
  Jag fick ett tips om att strö ut lite vedaska runt känsliga träd på sensommar och höst för att stimulera fruktsättningen för nästa år, om det fungerar så bra vet jag inte, men jag provar ändå att göra så år för år.
  Kanske de då även invintrar i tid?
  Jag har några frösådda äppelträd som år för år har stått gröna och granna när snön kommer, men i år är de gula, och några är helt avlövade redan.
  Men de kanske bara vant sig med vårt bistra klimat?

  Ha det gott!

  SvaraRadera