lördag 18 juli 2015

Nyinköpta Rhododendron.

Under semesterresan gjordes ett besök på Zetas plantskola i Skärholmen utanför Stockholm samt ett besök på Blomqvist plantskola i Finland i Lepplax i Österbotten. Det gick naturligtvis inte att låta bli att köpa av de växter som för fanns.

Rhododendron groenlandicum, eller bredbladig skvattram som den heter på svenska, köptes på Zetas plantskola. Växten anges som härdig till zon 7, så det borde inte vara något problem med att få den att trivas i trädgården. Plantan är satt i upphöjd bädd i surjord.


I Österbotten fanns just den lövfällande Rhododendron, eller Azalea för den som vill, som jag efter mycket googlande bedömer som näst mest härdig. Sorten är framtagen i Finland genom korsningar med olika härdiga sorter.
Sorten heter "Illusia" och blommar med vitgula blommor.

Den anges som härdig i Finland till zon 4. En titt på finska zonkartan visar att den finska zon 4 sträcker sig norr längs kusten till Karleby. Karleby ligger ungefär i höjd med Umeå som ju ligger ganska "långt" ner i svenska zon 5. Hur denna lövfällande rhododendron klarar vårt norrbottniska klimat blir spännande att se. Plantan är satt i högbädd och kommer att få någon form av vintertäckning till senhösten.








1 kommentar:

  1. En bredbladig skvattram borde ju fungera fint här i norr, och jag hoppas att även azalean går att fjäska för så den trivs hos er.

    Ha det gott!

    SvaraRadera