lördag 18 juli 2015

Sommarblommor

Nu börjar sommarblommorna på allvar börja blomma!

 

Av mina zinnia-plantor återstår endast en planta som nu har slagit ut med en underbar blomma.

 
Tagetesen har vuxit till sig och blommar verkligen ymnigt.
 
Jag sådde californisk vallmo. Den såg mest eländig från början, men har nu vuxit till sig och blommar med vackert cerisefärgade blommor.
 
 
 

 

Nyinköpta Rhododendron.

Under semesterresan gjordes ett besök på Zetas plantskola i Skärholmen utanför Stockholm samt ett besök på Blomqvist plantskola i Finland i Lepplax i Österbotten. Det gick naturligtvis inte att låta bli att köpa av de växter som för fanns.

Rhododendron groenlandicum, eller bredbladig skvattram som den heter på svenska, köptes på Zetas plantskola. Växten anges som härdig till zon 7, så det borde inte vara något problem med att få den att trivas i trädgården. Plantan är satt i upphöjd bädd i surjord.


I Österbotten fanns just den lövfällande Rhododendron, eller Azalea för den som vill, som jag efter mycket googlande bedömer som näst mest härdig. Sorten är framtagen i Finland genom korsningar med olika härdiga sorter.
Sorten heter "Illusia" och blommar med vitgula blommor.

Den anges som härdig i Finland till zon 4. En titt på finska zonkartan visar att den finska zon 4 sträcker sig norr längs kusten till Karleby. Karleby ligger ungefär i höjd med Umeå som ju ligger ganska "långt" ner i svenska zon 5. Hur denna lövfällande rhododendron klarar vårt norrbottniska klimat blir spännande att se. Plantan är satt i högbädd och kommer att få någon form av vintertäckning till senhösten.








Vad är detta för växt?

En växt som fanns växande i en pallkrage när vi tog över trädgården flyttade vi till en annan plats. Växten lever alltjämt och har blivit större.

Bladen är långsmala och växer från en rosett i mitten. Någon stjälk har jag inte upptäckt.

Har ingen aning om vad det är. Lägger ut två bilder och tar tacksamt emot förslag.

 
 

 

fredag 3 juli 2015

Undantaget

Jag har rensat i rabatten. Bland annat grävt upp blommor som vuxit under bron. I ett hör av trädgården på gränsen till en bördig blandskog växer i dag brännässlor och balsamin i mängd tillsammans med hallon. Där har jag planterat lite blommor som förhoppningsvis kan hjälpa till att minska ner brännässlorna.

Jordgubbsblom bland nässlor.

Lupiner
Längre ner i skogen har jag provat att plantera lite Iris som växte under bron. Om de klarar av sin nya miljö blir spännande att se. De blommar nu och doftar juvligt.