söndag 31 maj 2015

Ros Maxima

En av mina favoritrosor är rosen Maxima som tillhör gruppen albarosor.

Jag köpte Maximarosen för många år sedan från en plantskola i Boden och den planterades hos mina föräldrar. När de sålde sitt hus och flyttade och jag hade turen att ha ny egen trädgård att plantera i grävde jag upp den alltmer tynande rosen och planterade den på sydsidan av en friggeboda. Till en början växte den bra och jag trodde att jag hade hittat den ultimata platsen för rosen. Den blommade också med sina vacker vita och doftande blommor.
Så kom den extrema hettan. Jag var hinkvis med vatten, skuggade den, men de nya skotten som kom slokande och dog.
I år såg det bra ut när snön försvann, men tyvärr var det inte riktigt liv i alla grenar. Rosen stod också på ett sådant sätt att snö rasar från taket på friggebodan över den. Tidigare stod den planterad mot en vägg som vetter mot väst. Jag tog ställning till att flytta rosen till min rosenrabatt som vetter mot väst. Om nån vecka ska jag klippa bort de döda grenarna och hoppas att den kommer att trivas på sin nya växtplats.




lördag 30 maj 2015

Trädgårdsslit

Fantastisk dag för trädgårdsarbete. I dag potatislandet vänts för hand, potatisen har hamnat i jorden tillsammans med sättlök. En pallkrage har fyllts med jord och däri har såtts, morötter, sareptasenap, durra, mangold, savoykål och svedjerova. Några försådda sockerärt har planterats i densamma.

 

En rhododendron har planterats, hallonen har fått en kant runt sig efter rensning av ogräs. Desamma gäller för rosenrabatten. Tre pallkragar har fått jordförbättring och två är sådda med kryddor, sallad och sockerärt. En lilja, som vi fått av grannen, har planterats i blomlandet.
Det jobbigaste med trädgårdsarbetet är nog ändå städandet. Jordpåsar, krattor, spadar och diverse andra prylar verkar hamna lite huller om buller i trädgården. Jag var inte klar förrän 23:30.

 

Försök med importerad ek, fortsättning

Bra väder i dag. Solen skiner och jag har haft krukor med plantor på bron över natten. Däribland krukor med amerikansk ek, Quercus macrocarpa.
Tänkte att det var dags att plantera ut den första eken. Grävde en djup grop i gräsmattan som jag sedan fyllde med en blandning av rhododendronjord, plantjord, lite naturgödsel och den sandjord som jag grävt upp ur jorden.
Ekplantan har vuxit till sig i konstruktionen med mjölkförpackningar.
Roten har hunnit bli cirka 50 cm.
Jag ville inte plantera ekplantan utan nödvändigt skydd mot harens härjningar eller mot sorkangrepp. Jag har köpt ett finmaskigt nät från en byggfirma. Maskorna är tillräckligt små för att inte sorken ska kunna ta dig igenom.
Nätcylindern grävdes ner något runt ekplantan som i sig planterats i en cirka 10 cm upphöjd odlingsbädd.
Hoppas nu att den klarar sig. Den har fått ett extra skydd av fiberduk både som skydd för sol, vind och eventuellt kyliga nätter.

fredag 29 maj 2015

torsdag 28 maj 2015

Älskade rhododendron

Jag har alltid gillat rhododendron. Så när jag äntligen blev "med trädgård" fanns rhododendron högt upp på min prioriteringslista. Jag sökte efter de finska sorterna som enligt uppgift ska vara härdiga här uppe. Mitt val föll på sorten st Michel, eller som den heter på finska, Mikkeli. Till min besvikelse fanns inte den på någon plantskola jag fick tillfälle att besöka. Det fick bli en Helsinki University i stället.
Jag valde att plantera den i upphöjd odlingsbädd med gott om rhododendronjord som jag blandade ut med den skogsjord som redan är på växtplatsen. Plantan blommade redan första sommaren 2014 med vackert rosa blommor och växte även till sig bra.

Till hösten hade nya knoppar bildats.
Hur gör man då så att rhododendron överlever vintern. Jag tänkte att jag skulle ge den ett så gott täcke över vintern som jag kunde och valde att skotta av den första snön över hela busken.
När snön tinade undan dröjde det sig dock kvar ett snö och istäcke runt busken och jag var tvungen att sätta upp skydd gör solen med säckväv och för vinden med en skiva. Snön och isen vattnade jag bort.

Det tog ändå ett tag för bladen att resa sig
Trots mina åtgärder har det ändå uppstått lite torkskador på knopparna. Inget på solsidan utan enbart mot nordväst. Vi har tyvärr ganska blåsigt på vår tomt och jag gissar att jag i framtiden kommer behöva hitta något permanent skydd för vinden.

Nu är det dags för nästa rhododendron. Jag har inte gett upp i min strävan att få tag på en st Michel rhododendron. Kan man inte åka och handla så kan man väl beställa tänkte jag och hittade min önskekort på Mustila plantskola i Finland. Den fanns i två storlekar. 30-40 eller 50-60. Valde den större och den kom idag.
Placerade paketet på balkongen. Öppnade det och gav den vatten. Den ser onekligen fin ut!

Till helgen ska den ner i jorden.









lördag 23 maj 2015

Trist väder lämpligt för avhärdning.

Återigen en dag med regn och temperatur på omkring 5 grader. Inte så mycket som man vill göra ute i dag.

Potatislandet skulle behöva vändas, ogräs rensas och pallkragar monterad upp. Det enda jag förmått mig göra är att ställa ut lite växter för avhärdning. T ex en peaceros som övervintrat inomhus. Klockranka, som förhoppningsvis ska hinna blomma i år samt blomman för dagen och en lilja, African queen. Det är en variant av kejsarliljan (regale). Till hösten ska löken ner i blomlandet. Ska bli spännande att se om den kan överleva här uppe i norr.
African queen i blom.

tisdag 19 maj 2015

Rockii- pion

Pioner en av mina favoritväxter. Drömmen har varit att få odla en buskpion. Det kan tyckas vara ett hopplöst projekt här i Norrbotten. För något år sen såg jag information på internet om kinesiska buskpioner, Rockii, och att dessa skulle gå att odla upp till zon 6. Jag har inte sett någon Rockii-pion på någon plantskola här uppe så jag valde att beställa en från Finland tillsammans med tio frön av samma sort.

Pionen skickades från Åbotrakten i Finland. Den var mig tillhanda först i oktober då pionen måste vara i vila innan den skickades till mig. Vid den tidpunkten var jag redan lite less på trädgårdsarbete för säsongen och som en nödlösning fick den en provisorisk placering i potatislandet. Den fick ett skydd av nät mot eventuell påhälsning av haren men ingen övrig vintertäckning. Med tanke på att vi fick frost och snö ovanligt tidigt i fjol så var det i elfte timmen som den kom ner i jorden.

Jag hade egentligen inte stora förhoppningar att pionen alls skulle överleva. Hur gick det då? Översta delen av plantan har inte klarat sig. Det kommer dock blad från nedre delen av plantan. Den har fått en ny placering på ett varmare ställe.

Hur gick det då med fröna?
Att så pionfrö, kräver tålamod. Fröna skall först stratifieras varm o lite fuktigt fram till det att fröet gror och roten kommit ut ur fröet varpå fröet ska planteras i kruka och ställas svalt, någon plusgrad, bara varpå roten kommer att växa. När sedan krukan placeras varmare skall de första bladen komma.
Jag har förvarat krukor med grodda frön i en skrubb på vinden och de första bladen är nu på väg.

Det ska bli spännande att se hur mycket plantorna växer nu första året och om de klarar första vintern.





lördag 16 maj 2015

Trädgårdsslit

Dagen började med sol efter gårdagens 3 plusgrader och regn. Vi har inte haft någon värme i luften i dag och redan före lunch var solskenet över för denna gång. Det har ändå gått att fortsätta att kratta på tomten. Det gick inte att kratta där vi har en klunga med tornedalsros, Rosa majalis foecundissima, mitt i gräsmattan. Den fick lov att flytta till utkanten av trädgården. Har grävt upp grupper av rosor och planterat om dem. Får hoppas att de överlever flytten.

Gräset har för länge sedan vuxit in bland rosens stjälkar och jag såg att det varit ett tillhåll för sorkar under vintern. Nu får där till att börja med bli vanlig gräsmatta.

 

Vinterskador

Det är ännu lite för tidigt för att avgöra vad som överlevt vintern. Äppelträden ser ut att må bra. Körsbäret ser inte ut att ha klarat sig utan skador. Jag kommer ihåg att den verkade invintra dåligt i fjol höst. Mer om det senare.

Jag har förstått att det varit gott om sork i vinter. Turligtvis har vi drabbats av ganska lite skador av sorken och harar.

Sorkskador på blåbärsbuske Aino
Likaså på en rosentry.
Haren har gått lös på en vilt växande sälg som jag planerat att spara. Redan i höstas bet den av topparna på våra trädgårdshallon, Maurin makea.
Till nästa år blir det till att skydda det jag är rädd om på ett bättre sätt. Haren har i alla fall inte kommit åt de växter som jag skyddat med egenkonstruerade hönsnätsburar...
 
 

 

fredag 15 maj 2015

Frösådd av amerikansk lönn, Acer rubrum

Har haft lite lönnfrö från Nordamerika på stratifiering i kylskåpet. Dags att plocka fram dessa och så dem i kruka. Jag planerar att skola om dem i takt med att de växer till sig. När jag tar fram fröna ser jag att en del redan är på väg att gro.
Frökällan är Ontario i Kanada och det blir andra gången i år som jag sår lönn. Tidigare sådde jag lön i början av februari efter 5 veckors stratifiering i kylskåp. Fröna grodde inte som jag tänkt och jag har inte fler än åtta små lönnar som väntar på att få planteras ut.
I juni väntar jag ytterligare en omgång med färska frön av lönn från Amerika. Vad har jag tänkt? Gissar att jag kommer att ha lönn så det räcker och blir över. Frågan är ju om dessa klara av att överleva i Norrbottens klimat?

torsdag 14 maj 2015

Försök med importerad ek

Jag har beställt ekollon från Nordamerika. Från ekollonet växer först ut en lång pålrot. På en säsong kan ekens pålrot växa omkring 1,5 meter djupt. Jag har en tanke att ju djupare och bättre rötterna kan växa i sommar desto bättre förutsättningar finns för eken att klara sig.
Eken är av sorten Quercus macrocarpa och är den av de amerikanska eksorterna som naturligt växer längst norr. Sorten odlas bland annat som gatuträd i Anchorage i Alaska och skall vara köldtåligt och klara sig med en ganska kort växtsäsong. Härkomsten på ekollonen är tyvärr Illinois som ju ligger ganska långt söderut i USA. Jag försöker dock att få tag på nya ekollon från Kanada i stället.
Här nedan på bilden syns ekens rot.
Quercus macrocarpa
Jag gjorde en konstruktion där jag omplanterade ekollonen i en mjölktetra i en mjölktetra som står i en kruka. Jag vill att roten ska kunna växa så rakt och djupt som möjligt.
På bilden ser man att det första bladen är på väg.

onsdag 13 maj 2015

Mikaelskrona

Köpte lökar av Mikaelkrona, Frittilaria michailovskyi förra hösten och satte i blomlandet. Blomning är på gång, men växten är mer lågvuxen än jag förväntat mig. Mikaelskronan heter nog egentligen guldkantad klocklilja på svenska men jag tycker Mikaelskrona är bättre.

tisdag 12 maj 2015

Lind, Tilia x vulgaris Siivonen

Besökte Boden i dag. Vid järnvägsstationen finns en rad med lindar planterade. Tilia x vulgaris Siivonen. Finns att få tag på via plantskola i Uleåborg i Finland. Jag tänker mig att denna lind mycket väl även kan klara sig i Överkalix. Pratade med trädgårdsmästaren för Bodens kommun och enligt honom har lindarna vuxit där i åtminstone 10 år.


måndag 11 maj 2015

Pion itoh-hybrid Bartzella

Förra veckan i Stockholm besökte jag Plantagen vid Bergianska trädgården. Där fyndade jag en Itoh pion, Bartzella. Itoh pionen är en hybrid mellan vedartad buskpion och en örtartad som vissnar ner inför vintern. Itoh pionen lånar, som jag har förstått det, det buskartade växtsättet från den vedartade pionen men vissnar ner till hösten och kommer med nya stammar från roten på våren. Bartzellan ska blomma med gula blommor.
Jag har länge velat prova att odla en Itoh pion. Tyvärr har jag inte funnit någon information over hur härdig den är och hur väl den tål vårfrost och tjäle. Detta blir nu mitt försök.
I söndags, 10 maj 2015, fick den sin slutliga placering i rabatten mot husväggen. Hoppas den överlever.


Frittilaria imperialis - Kejsarkrona

Mer om kejsarkronor.
Köpte fyra lökar hösten 2014. Lite för att testa om det gick att odla dessa i Norrbotten. Jag köpte två gulblommande lutea och två oranga rubra. Tidigt på våren såg jag hur lökarna började att stiga. Det är endast två som kommer att blomma. Jag har dokumenterat utvecklingen med foton:
12 april 2015
19 april 2015
26 april 2015
28 april 2015, - 2,5 grader
1 maj 2015
8 maj 2015
Nu väntar jag bara på blomning!